Historie

Onze eerste foto

 

25 jaar NO Longfield Jazzcrackers

Meer dan 25 jaar geleden bestond er in heel Zeeuws-Vlaanderen geen oude stijl jazzband, onbegrijpelijk eigenlijk met zoveel uitstekende muzikanten, en een jazzcafé genaamd Porgy and Bess. Frank Koulen was het die in 1967 de eerste streetparade organiseerde in Terneuzen, (het was trouwens de eerste in heel de Benelux) maar altijd met orkesten uit Brabant en België Totdat in juni 1980 harmonie de Vliegende Hollander terug kwam van een concours in Renesse, en in stamcafe La Belle Vue enkele jonge kerels hun instrumenten uitpakten en spontaan (jazz) muziek begonnen te spelen, het was immers Jazzfestival in Terneuzen. Met 3 nummers (Oh when the saints, het Brabantse land en Down by the riverside) begaven zij zich op straat en in de kroegen, van de kop van de Noordstraat tot in de Dijkstraat. Dit was natuurlijk nog geen succes, maar toch werd er binnen een week een band opgericht met Willem van Wijck - trompet, Edwin Lauret- bassdrum, Ivo de Zeeuw - klarinet, Piet Verhage - bas, Adrie van Meurs - snaredrum, Frank de Groene- wasbord en Marinus-Jan van Langevelde – trombone. De Schelde Dixies waren geboren. Met deze bezetting, met toevoeging van Dirk Hoek op klarinet, speelden zij op het Schelde Jazzfestival van 1981. Helaas haakten Piet en Ivo eind dat jaar af. Vervanging van de bassist was gelukkig geen probleem, die werd gevonden in de figuur van Karel Dooms. Zo bleef de bezetting van begin 1982 tot eind 1993 hetzelfde. Toen gaf Willem te kennen dat hij ermee ging stoppen. Hij was ondertussen verhuisd naar Goes i.v.m. zijn werk en zag het heen en weer reizen niet meer zitten, dit was voor de band natuurlijk een grote aderlating. De trompet heeft toch een leidinggevende functie binnen het orkest. Treurnis alom want er was in heel Zeeuws Vlaanderen geen trompettist te vinden die onze muziek aandurfde. De melodiepartijen werden toen maar gespeeld door Marinus-Jan op Trombone. Zo hebben we toch nog vele festivals “gedraaid” tot in Bratislava toe. Gelukkig kwam in 2002 jan Groen ons versterken met zijn trompet. Zo werden we weer een beetje meer orkest. Sterker nog, in 2004 melde een trompettist uit Hulst zich aan, genaamd Ron Kindt, die weliswaar nog nooit jazz gespeeld had, maar zo gefascineerd was door onze muziek dat hij binnen een halfjaar volledig met ons mee kon spelen en ook gelijk aan alle optredens deelnam.
Zo is hij ook te horen op onze eerste geluidsdrager, let wel, onze eerste in 25 jaar. Wat een luxe 2 trompetten, kunnen we in de toekomst wel enkele nummers Frisco toevoegen aan ons brede repertoire van N.O. Revival, Dixieland, Two beat, blues enz.
Zo blijven we lekker een mixje spelen, wat weer jammer is voor de heren organisatoren van het Schelde Jazzfestival die zo van in hokjes plaatsen houden van orkesten.
Wist u trouwens dat wij tijdens ons eerste festival in Terneuzen een orkest van het podium gespeeld hebben? Dat orkest overschreed met meer dan een halfuur hun, zeg maar speeltijd. Ze zaten dus in onze tijd lekker te spelen en te drinken. Dit pikten wij niet, we zijn toen al spelend met hetzelfde nummer als zij, het podium opgestoven en hebben ze vierkant weggespeeld, dit orkest zal voor u geen onbekende zijn, het was namelijk de New Orleans Music Company (grappig niet).

 

Januari 2018

Inmiddels bestaan wij op dit moment 37 jaar en nog steeds met de meeste muzikanten van het eerst uur, vaak aangevuld met collega muzikanten wanneer een optreden daarom vraagt. Nadat eerst Jan Groen (trompet) had aangegeven te stoppen bij de band, gaf enkele jaren later ook Ron Kindt aan de band te verlaten. Vanaf dat moment moesten we (weer) verder zonder trompetist. Gevolg was dat Marinus-Jan op trombone wederom de melodie moest gaan spelen. Na een aantal repetities bleek dit weer prima te gaan en bleven we toch weer de Jazzcracker sound te hebben behouden. Met trombone en klarinet in de frontline kunnen we prima overweg bij optredens op podium binnen, buiten echter en tijdens een streetparade komen we dan toch tekort. Gelukkig kunnen we bij dit soort optredens een beroep doen op Martijn van Eetveldt (sopraan sax), Edward Nuiten (cornet) of Franco van Ierland (trompet). Dit zijn ook door de wol geverfde "Oude Stijl" muzikanten. Ook heeft Ron Kindt aangegeven weer in te willen vallen als we niemand anders hebben. Inmiddels hebben we van dit aanbod gebruik gemaakt tijdens Jazz Oirschot in 2017. Ook zaterdag 9 juni (Zeelandjazz Terneuzen) zal hij te horen zijn tijdens ons optreden bij cafe de Vriendschap.

We hebben de afgelopen jaren vele leuke optredens mogen verzorgen voor o.a. Reynaertcollege Hulst, City Terneuzen, Havendagen Terneuzen, Zeelandjazz Terneuzen en Middelburg, Jazzkerkdiensten van Hervormde gemeente Terneuzen, Ride or the Roses, Oirschot Jazzfestival en Jazz by the Sea Domburg. Speciaal was wel de uitnodiging van Henk van Belkom om op te treden in het voorprogramma van de afscheidstournee van de befaamde South Jazzband.

Ons 35 jarig bestaan hebben we met vele fans gevierd tijdens een jubileum concert bij Cafe de Vriendschap. Fragmenten zijn te zien op YouTube (35 jaar NO Longfield Jazzcrackers), met dank aan Louis van der Hooft voor de foto´s en filmbeelden.

We hebben er nog steeds veel plezier in dus we gaan op naar de 40 jaar in 2020!!!!!

 

14 Juni 2020

Vandaag is het dus DE dag dat we als band 40 jaar bestaan. Opgericht in 1980 als Schelde Dixies en nu nog steeds spelend met veel plezier als NO Longfield Jazzcrackers. We hadden dit jaar een mooi programma met unieke vieringen: 40 Jaar Jazzcrackers op Jazz by the Sea Domburg wat dit jaar 35 jaar bestaat en optreden tijdens de Havendagen Terneuzen die net als ons ook al 40 jaar aan de weg timmeren N aast deze optredens stond ook Jazzfestival Zierikzee, Oirschot Jazz, ZeelandJazz Terneuzen, JaZZonnemaire, Jazzdienst Terneuzen en ons eigen jubileum concert op de rol. Helaas, helaas, Corona gooide roet in het eten. Of er dit jaar 2020 nog gespeeld kan worden is koffiedik kijken. Ons jubileumconcert hebben wij verplaatst naar 2021. Datum en plaats zullen wij communiceren zodra we hier meer duidelijkheid over hebben.

 

9 Februari 2022

We zijn nu meer dan anderhalf jaar verder en het is ontzettend stil geweest door de nog steeds heersende Pandemie .Oke, we hebben wat gedaan voor ouderen in verzorgingshuizen maar daar bleef het dan ook bij. Geen Havendagen, Jazzfestival Zierikzee, JaZZonnemaire, Jazzdienst Terneuzen en Jazz by the Sea Domburg om er maar eens een paar te noemen. Uiteraard ging voor de 2e keer ook onze jubileumavond niet door. Mede door diverse keren sluiting van de Horeca konden we ook niet repeteren. Nu hebben we sinds een paar weken weer wat meer "speel" ruimte en ziet het ernaar uit dat er komende weken nog meer versoepeld kan gaan worden. We zijn inmiddels weer volop bezig met repeteren. We hebben inmiddels onze jubileumviering weer verzet, nu naar oktober 2022 en hopen dat deze nu echt door kan gaan. Voor het jubileum staat er nog een fotosessie en CD opname op het program. Hiervoor staan de datums reeds vast.